tiistai 23. heinäkuuta 2013

Ässä spanieleiden taipumuskokeissa SPA 1

Ja niin koitti lauantai ja Ässä pääsi kokeilemaan taipumuksiaan Spanieleiden taipumuskokeisiin. Koe alkoi yhdeksältä aamulla kokoontumisella Muroleen kanavalla eli tunnin ajomatkan päästä täällä. Koe alkoi sosiaalisen käyttäytymisen testauksella, jonka jälkeen siirryttiin hakumaastoihin. Tämän jälkeen oli fasaanilla vedetty jälki ja lopuksi vesityö. Koiria oli ilmottautunut 8 kappaletta, joista 7 oli cockereita ja yksi oli fieldsinspanieli (ensimmäistä kertaa näin nyt sellaisenkin).

Riistapukin noutamista harjoiteltiin paremman puutteesta juuriharjalla.

Pidemmittä puheitta Ässä sai seuraavanlaisen arvostelun:

Sosiaalinen käyttäytyminen
Iloinen ja reipas uros, tulee vaikeuksitta kaikkien kanssa toimeen. Hyväksytty

(Tuomari kävi jokaisen koiran yksitellen läpi, ja Ässä oli normaalin rakastunut tuomariin. Tämän jälkeen piti rinkiä tiivistää ja päästää koiria haistelemaan toisiaan. Tämä tuli mulle vähän yllärinä, mutta varovasti päästin Ässää haistamaan yhtä koiraa, jolle Ässä haistelun jälkeen vähän rähähti. Taisi mennä urostelun piikkiin (melkein kaikki olivat uroksia). Tämän jälkeen pidin konfliktien välttämiseksi muista kauempana ja Ässä ei meinannut muista enää mitään.)

Haku ja laukaus
Vauhdikas, kovin laajahakuinen kaveri. Koira tekee alkuun liiankin laajaa työtä, mutta alun jälkeen kuvio tiivistyy ollen sopivan laajaa. Vainua voisi käyttää enemmän. Laukaus OK, jatkaa. Hyväksytty

(Ässä raukka luuli, että nyt lähdetään etsimään ukkoja metsästä. Tilanne oli kuitenkin ihan samankaltainen: Metsän keskellä, autoja siellä täällä, ja käveltiin metsään parin ihmisen luokse. Niimpä se aluksi sinkosi kauas ja totteli luoksetuloa todella viiveellä. Kun ei hajua ihmisistä tullut, se alkoi pysyä normaalilla etäisyydellään. Laukauksesta hetken katteli, ja jatkoi sitten menoa. Tuomari kommentoi kovakuntoiseksi, kun painoi vaan menemään kauheaa vauhtia. En sitten tiedä, mentiinkö siinä kunnolla vai innolla eteenpäin, mutta eihän me kauaa metsässä keretty ollakkkaan.)
Jäljestys
 Innolla, jarrutettuna pääosin jäljen päällä alusta loppuun. Kulman takana pyöritystä, löysi uuden suunnan melko pian. Kaato kiinnosti. Hyvä suoritus. Hyväksytty

(En ehtinyt sanoa juuta enkä jaata, kun Ässä sai jäljestä vainun ja painoi jo haipakkaa menemään. Hienosti se osasi hommansa, ei siinä tarvinnut kuin seurata perässä. Kaatona ollut fasaani oli aivan ihana, sitä haisteltiin hyvin huolella. Sieltä se selkärangasta näytti tulevan.)

Vesityö
Halukkaasti veteen, tuo pukin ohjaajalle. Hyväksytty

(Vesityössä Ässän tuli noutaa riistapukki ja jännitin etukäteen, ottaako se sitä suuhunsa ollenkaan. Tähän mennessä se on kuitenkin noutanut järvestä kaiken ja niin nouti nytkin tuoden pukin pyynnöstä käteen. Riistapukki osoittautui kuitenkin niin ihanaksi, ettei sitä olisi malttanut jättää millään..)

Tottelevaisuus
Koira on hyvin ohjaajansa hallinnassa. Hyväksytty

(Haun alkua lukuun ottamatta meni niinkuin yleensäkkin.)

Yhteistyö ja yleisvaikutelma
Varsin vauhdikas ja innokas koira on hyvin rauhallisen ohjaajansa käsissä. Hyvä pari.

(Yllätyin kommentista rauhallisesta ohjaajasta, mutta siihen olen toisaalta tuon ikiliikkujan kanssa pyrkinytkin.)
Näin ollen kokonaisarvostelu on hyväksytty!


Ässä oli taippareissa aivan mahtava, se suoritti osuuden kuin osuuden intoa puhkuen ja täysillä. Olin kakarasta niiin ylpeä. Muutama kyselikin, onko sen suvussa käyttölinjaisia cockereita, kun menohaluja näytti riittävän. Kyllähän se tuntui olevan muihin verrattuna varsin vilkas yksilö. Monia tuo Ässän vilkkaus välillä ärsyttääkin, mutta omasta mielestäni se on vain varsin viihdyttävää. Sähläsätkymakkara :)

Koska riistapukki oli a-i-v-a-n ihana, piti Ässällekkin saada sellainen. Onneksi toisella kokeessa olleella sattui olemaan yksi ylimääräinen, joka ei hänen koirilleen kuulemma jostain syystä kelvannut. Kokeilin pukkia Ässälle, joka ihastui siihen muitta mutkitta. Niimpä Ässä sai taippareista palkkiokseen ihka oman riistapukin.
Kokeista läpipäässeet saivat palkinnoksi mahtipontiset ruusukkeet. Maassa myös Ässän ihana riistapukki.
Päivä oli pitkä ja rankka (en ollut oikein varannut itselleni evästä, onneksi leipiä sai ostaa paikalta), joten kotimatkaan kuului ajo mäkin autokaistalle ja sitten kotiin syömään ja sohvalla koomaamisen kautta sänkyyn nukkumaan. Oli kuitenkin erittäin mielenkiintoista saada arvostelu oman spanielinsa taipumuksista ja nähdä se jostain kumpuava kiinnostus ja into riistaan. Sai nähdä koirastaan taas uudenlaisia puolia ja ymmärtää nyt ehkä entistä syvällisemmin sen käyttäytymistä ja niiden syitä.

4 kommenttia:

Jannika kirjoitti...

Hyvä Ässä!

Miten paljon koira on vapaana taippareissa? Voin vaan kuvitella, kun Jedi pääsee jäljelle, niin sillä on pasmat sen jälkeen niin sekaisin, että se lähtee varmasti omatoimisesti jonkun pupujäljen perään sen jälkeen, mikäli sitä on pakko pitää vapaana.

Anne kirjoitti...

Vapaana koira on kunnolla oikeastaan vain haussa, jossa se päästetään vapaaksi metsään ja katsotaan miten toimii. Teoriassa pitäisi kulkea haulikon kantaman päässä (n. 10 m) aktiivisesti hakien, käytännössä siis ohjaajan jaloissa koko ajan pyörivä koira ei pääse läpi, mutta toisaalta hyvinkin laajahakuinen koira voi ilmeisesti päästä läpi. Ei Ässäkään kokoajan näköpiirissä ollut..

Tämän jälkeen koira on vapaana enää ainoastaan vesinoudossa sen verran, että noutaa riistapukin vedestä. Meillä osasuoritusten järjestys meni samassa järjestyksessä kuin arvostelu eli haku ennen jälkeä, mutta en tiedä voiko joskus mennä myös toisin päin.

Menkää ihmeessä taippareihin koittamaan, jos Jedi jo noutaa vedestä :) Mun ymmärryksen mukaan läpipääsy jää saamatta lähinnä, jos viettiä ei ole tarpeeksi.

Jannika kirjoitti...

Jediltä ei kyllä viettiä puutu :-D Ehkä ensi kesänä sitten, kun toi uinti tulisi vielä varmemmaksi. Tänään se kyllä omin päin lähti uimaan sellaiseen pienempään lampeen, mutta muuten toi uiminen on vielä ollut vähän haparoivaa.

Sinisukka kirjoitti...

Ei vitsi! Itse haluaisin suorittaa Snuballa myös tämän spanielikokeen. Meillä vaan ei ole vettä lähimaillakaan, missä voisi harjoitella tuota vedestä noutoa.. :/ Tosin en kyllä tiedä edes miten tuo haku vedestä opetetaan.. :D Snuba osaa kyllä kotona hakea lelujaan, mutta ulkona tuntuu aina eksyvän omille teilleen.. Mutta hieno suoritus Ässältä! :)